Awards

2024
Robin Lutz ontving op 26 april 2024 uit handen van burgemeester Jan van Zanen de koninklijke onderscheiding: “Officier in de orde van Oranje-Nassau

De allereerste documentaire van filmmaker Robin Lutz ging over de Nederlandse kunstschilder Johfra. Het was direct een schot in de roos. Vele producties volgden: onder meer films over Rembrandt, Van Gogh en Jongkind.

Twee wil ik in het bijzonder noemen: de prijswinnende bioscoopfilm over de graficus MC Escher, wiens 125e geboortedag we vorig jaar uitgebreid hebben herdacht.

Maar een documentaire-speelfilm film maken over het leven en werk van Spinoza; de auteur van één van de moeilijkste boeken uit de geschiedenis van de filosofie, ‘Ethica’: je moet het maar kunnen. Voor een breed publiek bovendien. Precies wat Robin Lutz nastreeft: cultuurgoed toegankelijk maken voor een groot publiek. Hij is nauw betrokken bij de Stichting Spinoza Den Haag. En behalve filmmaker is hij ook publicist, bijvoorbeeld over striptekenaar Marten Toonder.

Daarnaast medeoprichter en bestuurslid van Heritage in Motion, de stichting die jaarlijks een multimedia competitie organiseert voor film-, game-, app- en websitemakers die zich richten op het Europees cultureel erfgoed.

Kortom, uw leven is gewijd aan kunst en cultuur, zaken die de levens van ontelbare mensen verrijken. Van harte gefeliciteerd met de Koninklijke onderscheiding die u hiervoor ontvangt.

Burgemeester Jan van Zanen

2019
De Nederlandse producent en regisseur Robin Lutz en co-producent Marijnke de Jong hebben op het ‘37e Festival International du Film sur l'Art’ in Montreal Canada de prijs voor 'het beste filmportret' gekregen voor hun film over het leven en werk van de graficus M.C. Escher.

het juryrapport meld:
"Een film die de kijker enorm veel zin geeft om het werk van Maurits Cornelis Escher te herontdekken. De film vertelt een compleet en goed gedocumenteerde verhaal, waarin het intieme leven en het wereldberoemde werk van deze kunstenaar wordt gecombineerd. Escher die overigens beweerde eerder een wiskundige te zijn dan een kunstenaar. Deze film zou ook prijzen verdienen voor zijn ingenieuze en gevarieerde soundtrack, een prijs voor elegante animaties en een prijs voor de humor in de ‘voice over’ gesproken door Stephen Fry. "

2018
De documentaire ESCHER: HET ONEINDIGE ZOEKEN over het leven van de wereldberoemde graficus Maurits Cornelis Escher heeft meer dan 10.000 bezoekers getrokken en hiermee op 16 augustus de Kristallen Film behaald. De film vertelt het verhaal van het leven van Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden zoals hij die in brieven en dagboeken opschreef. De Kristallen Film is door programmeur Claire van Daal van het Nederlands Film Festival mede namens het Nederlands Filmfonds overhandigd aan regisseur en producent Robin Lutz en coproducent Marijnke de Jong.


2016
Op de avond van 13 oktober 2016 is in het Palm Beach Casino in Cannes aan producent Robin Lutz de ‘Gouden Dolfijn’ uitgereikt voor zijn film ‘Spinoza een vrije denker’ tijdens het 7e Cannes Corporate Media & TV Awards festival.

2015
Spinozapenning voor de film 'Spinoza een vrije denker'.

2014
WorldMediaFestival Hamburg. Intermedia-globe SILVER Award in de categorie documentaires: Arts. De film ŒAquarius¹ gaat over het leven en werk van de Nederlandse impressionistische schilder Anthonie Pieter Schotel (1890-1958).

2008
Los Angeles: Certificate for Creative Exellence voor de corporatefilm: 24 hours Meavita Netherlands New York: Global Award voor de corporatefilm 24 hours Meavita Netherlands.

2007
Gold Camera Award voor de film "Johan Barthold Jongkind, een Hollander in Honfleur" op het 40e US International Film and Video Festival in Hollywood.

2006
Gold Camera Award voor “Glas is Leerdam” op het 39th US International Film and Video Festival in Hollywood.
3e prijs (Certificate for Creative exellence) voor de film “Wandelen in Den Haag met Vincent van Gogh” op het 39th US International Film and Video Festival in Hollywood.

2005
Europa Nostra Heritage Film Festival prijs voor de beste filmtechniek.

2001
Europa Nostra Heritage Film Festival prijs voor de beste 'build heritage film'

1997
Mention d’honneur op het 29e festival International du film Maritime et d’exploration de Toulon, Frankrijk voor de film "Life out of death".

1994
Tros scenariowedstrijd